[...] tajskiego czy sambo, podnoszenia ciężarów, skoku w dal, skoku wzwyż, wieloskoków, rzutów młotem, oszczepem, pchnięcia kulą itd.). Po drugie, zawodnicy utleniali tak dużo tkanki tłuszczowej, gdyż była to elita elit, z wieloletnim stażem. 55% z nich miało sponsorów, 30% ustanawiało rekordy na różnych trasach, 10% rekordy międzynarodowe, a 25% [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
[...] węglowodany oraz wypoczywać – a nie „wchodzić” na niebotyczne zakresy tętna. Jednakże, jeśli zależy Ci na poprawie definicji oraz pozbywaniu się podskórnych zasobów tkanki tłuszczowej – takie interwały stanowią bardzo dobre rozwiązanie. Potencjalne ryzyko Po trzecie - wykonywanie skomplikowanych ćwiczeń po zasadniczej sesji może być [...]
[...] czasu na aeroby, interwały czy innego rodzaju treningi oporowe. Redukcja rozpoczyna się w kuchni. Ale o tym za chwilę. Podsumowanie Ani budowanie masy, ani redukowanie tkanki tłuszczowej nie są łatwe i przyjemne. Bardzo często swoją masą, siłą oraz „docięciem” (odtłuszczeniem ciała) chwalą się osoby będące połowę życia na cyklu dopingowym. [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
[...] warzywną i pomarańcze)”. Komentarz: absurdalne, bezsensowne i szkodliwe dla zdrowia są posiłki złożone z samych owoców czy warzyw. Gdzie proteiny, będące kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej? Poza tym, dlaczego używa się sformułowań „białkowy” dla produktów zawierających tłuszcze? Podobna dieta nie tylko gwarantuje huśtawkę hormonalną, [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] z reguły na wyższe stężenia testosteronu, niższe estradiolu, wyższe IGF-1 oraz hormonu wzrostu, lepszą tolerancję insuliny, niższe stężenia glukozy na czczo, niższą ilość tkanki tłuszczowej (wisceralnej, podskórnej i śródmięśniowej) w porównaniu do osób w starszym wieku. W końcu osoby młodsze mają więcej mięśni, a mniej tłuszczu (nie zawsze, [...]
[...] głębsze zmiany w funkcjonowaniu układu hormonalnego. Czy da się zrzucić zbędne kilogramy bez stosowania deficytu kalorycznego? Czy nadczynność tarczycy pozwala pozbywać się tkanki tłuszczowej? A po co zwalczać nadczynność tarczycy? Czy cardio jest receptą na sukces? Ograniczony deficyt kaloryczny Z reguły diety 1200 kcal wywołują negatywne [...]
Trening na czczo budzi niekończące się kontrowersje. Podobny rodzaj pracy jest archaicznym sposobem pozbywania się tkanki tłuszczowej przynoszącym pewne korzyści (np. w adaptacji do pracy wytrzymałościowej), ale także potencjalne straty. Czy trening na czczo się opłaca, czy nie? Trening na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował [...]
[...] pod względem znanych i nieznanych czynników. Jak można karygodnie zmanipulować dane? Bardzo prosto. Zamiast realnej grupy, z badania wykluczamy osoby mające powyżej 20% tkanki tłuszczowej, nie uwzględniamy stosowania SAA (lub innych środków farmakologicznych) w jednej grupie osób, nie uwzględniamy diety, trybu życia, pozostałych czynników, [...]
[...] na niską gęstość mineralną kości („złamania przeciążeniowe”), zaburzenia funkcjonowania układu krążenia (nieprawidłowy lipidogram), problem z utrzymaniem właściwej ilości tkanki tłuszczowej (estrogeny odpowiadają po części za jej regulację, obok np. hormonów tarczycy czy androgenów). Kobiety cierpiące na brak miesiączki są narażone NA od 2 do [...]
[...] z kawy. Jakie zalety ma forskolina? Forskolina, pokrzywę indyjską zawierającą forskolinę, wiąże się z hamowaniem astmy, wzrostem gęstości mineralnej kości, spadkiem ilości tkanki tłuszczowej, obniżeniem zmęczenia, niewielkim wzrostem mięśni, niewielkim wzrostem testosteronu, spadkiem wagi, wzrostem HDL-C. Co daje ekstrakt z kwiatu szafranu? [...]
[...] się u kobiet, u których zastosowano silną supresję estrogenów, podając im inhibitory aromatazy (które blokują powstawanie estrogenów). Estradiol – regulator przyrostu tkanki tłuszczowej oraz mięśni u mężczyzn Testosteron u mężczyzny podlega przemianie do estrogenów: testosteron => działanie kompleksu enzymatycznego CYP19; aromataza [...]
Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
[...] przedwczesnych śmierci pokazały, iż nadmierne „ulewanie” ciała nie jest sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego. Podsumowanie: najpierw pozbądź się tkanki tłuszczowej, a później planuj budowanie masy czy siły, zastosuj dietę z ujemnym bilansem kalorycznym, aeroby, interwały. Ważną rolę odegra tu również trening siłowy [...]
[...] (wolne kwasy tłuszczowe, WKT) – był prawie identyczny w obu przypadkach. Co to znaczy? Spalanie tłuszczu wcale nie przyspieszyło w warunkach „na czczo” – gdyż z podskórnej tkanki tłuszczowej uwalnianych było prawie tyle samo wolnych kwasów tłuszczowych. Głównym źródłem NEFA są podskórna tkanka tłuszczowa składowana na brzuchu, znacznie mniej [...]
[...] masters) lub międzynarodowi mistrzowie pływania kategorii masters mieli niższe BMI. Podobnie stwierdzono, iż osoby pływające w zimnej wodzie mają więcej podskórnej tkanki tłuszczowej w porównaniu do grupy kontrolnej. W przypadku podobnego treningu następuje adaptacja podwzgórza, organizm traci mniej energii w zimnej wodzie. Wg [...]